Over ons

ONTSTAAN VAN DE FOUNDATION

De Maryam Foundation is opgericht ter nagedachtenis van Maryam Belhachmi, ook wel bekend als ‘Mega Maryam’. Maryam is geboren op 04 oktober 2012 in Den Haag. Ze groeide op met haar liefhebbende vader, moeder en haar kleine broertje Mohammed. Tot aan haar vierde levensjaar woonden zij en haar dierbaren in Nederland. Vervolgens zijn ze geëmigreerd naar het geboorteland van haar grootouders, Marokko.

Hersentumor
Op 22 november 2018 werd Maryam door onze Heer beproefd met een hersentumor. Ze vierde op dat moment vakantie bij haar opa en oma in Berkane (Marokko), en was toen slechts zes jaar oud. Wat daarop volgde was een intensief medisch traject van ruim een jaar. Maryam en haar ouders keerden in die periode ook terug naar Nederland in de hoop dat de artsen hier in staat zouden zijn om haar te genezen. De vele behandelingen mochten echter niet baten, de tumor keerde uiteindelijk terug. ‘Mega Maryam’ keerde uiteindelijk op 07 februari 2020 terug naar haar Schepper.

Persoonlijkheid
Maryam was een bijzonder en zachtaardig kind. Ze is door Allah begunstigd met een uniek karakter en relativerende levenshouding. In de periode tussen de ontdekking van de hersentumor (in Berkane) en haar overlijden (in Den Haag) heeft ze haar familieleden en vrienden intens laten genieten van haar glimlach en optimistische kijk op het leven. Maryam was bijzonder geliefd als dochter, zus, nichtje, klasgenoot en vriendin. Ze stal met haar zelfverzekerdheid, humor en uitspraken de harten van de mensen. Waar ze ook maar kwam.

Gunst
Maryam had haar ziekte – ondanks haar piepjonge leeftijd – op een bijzondere wijze geaccepteerd. Ze was volledig tevreden met haar gezondheidstoestand, en ze droeg deze beproeving (en alle ongemakken die hiermee gepaard gingen) met de kracht en het geduld van een persoon die volledig vrede heeft gesloten met zichzelf, zijn toestand en zijn omgeving. Ze beschouwde haar ziekte ook als een gunst van Allah. Ondanks de zware periodes die de chemoperiodes met zich meebrachten hoorde je geen onvertogen woord uit haar mond. Ze zei slechts hetgeen Allah tevreden zou stellen. Als haar gevraagd werd naar haar welzijn dan antwoordde zij steevast met ‘Alhamdoelillah’. Ze wilde niets weten van medelijden. Je moest haar behandelen alsof ze kerngezond was en een vol leven voor zich had. Zo heeft Maryam in de korte periode dat ze op aarde een diepe indruk achtergelaten bij haar dierbaren.